Sosyal Medya

Güncel

MHP Genel Merkezi'nde "3’te 2" formülü

MHP'de genel merkezin delegelerin 3'te 2'sinin onayı alınaması halinde tüzüğün değişemeyeceği, bu sebeple seçim yapılamayacağına dair hesapların yapıldığı öne sürülüyor



Genel BaÅŸkan Devlet Bahçeli’nin, “seçimli olaÄŸanüstü kurultayı 10 Temmuz’da toplama” kararı sonrasında MHP’de, muhaliflerin çabalarını boÅŸa çıkaracak yeni bazı formüller gündeme gelmeye baÅŸladı.

Haberturk’te yer alan habere göre tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için delegelerin 3’te 2’sinin oyu gerekiyor. Bu sayı bulunamazsa tüzük deÄŸiÅŸmez. OlaÄŸanüstü kurultayda seçim yapılamaz” formülünün öne sürülebileceÄŸine iÅŸaret ediliyor.

Kurultayda, kontrolü ve üstünlüğü genel merkeze bırakmak istemeyen ÇaÄŸrı Heyeti ve muhalifler, 10 Temmuz’dan önce bir tüzük kurultayı için çaÄŸrı yapmaya hazırlanıyor. Bahçeli’nin belirlediÄŸi koÅŸullarda ve hâkimiyetinde bir kongre yarışına girmek istemeyen muhalifler, bu konuda atacakları adıma iliÅŸkin kararı pazartesi günü verecek.

Genel merkez, kurultayda öncelikle tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından da seçimin yapılabileceÄŸini vurguluyor. Meclis kulislerinde dile getirilen bir formül de genel merkezin bu konuda yeni adımlar atabileceÄŸini gösteriyor. Kulislere göre formül ÅŸu ÅŸekilde iÅŸleyecek: Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğünde olaÄŸanüstü kurultayda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için oy sayısı konusunda net bir düzenleme bulunmuyor. Genel merkezin, Dernekler Kanunu’nun “Kurultaya katılanların 3’te 2 çoÄŸunluÄŸuyla tüzük deÄŸiÅŸir” hükmünü gündeme getirebileceÄŸi belirtiliyor. Bin 200 dolayında delegenin 800’ü oy vermezse, tüzük deÄŸiÅŸmemiÅŸ sayılacak. Dolayısıyla bir sonraki gündeme, genel baÅŸkan seçimine geçilemeyecek.

Genel merkezin kontrolünde oluÅŸan bir divanın bu yönde bir kararı rahatlıkla alabileceÄŸi kaydediliyor. Böylece kurultay, genel baÅŸkan seçimine sahne olmadan dağılabilecek. Bu noktada muhaliflerin, konuyu yeniden mahkemelere taşıması gündeme gelecek. Yazın adli tatile girileceÄŸinden genel merkez, süreci 9 Ekim’e kadar uzatabilecek. 9 Ekim’de ilçe ve il kongreleri baÅŸladığında da mevcut üst kurul üyelerinin delegeliklerinin düştüğü belirtilerek süreç genel merkez tarafından durdurulabilecek.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.